wtorek, 13 sierpnia 2013

Czas na fieste...

Salsa z arbuza,świetnie komponuje się z quesadillas z pieczonym kurczakiem i grillowanymi kolbami kukurydzy.

Salsa z arbuza:

4 dojrzałe pomidory
1/2 kg arbuza bez pestek
skórka z 1/2 limetki
1 garść kolendry
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz, chilli


Proces przygotowania:

Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy środek zostawiając tylko ścianki i kroimy w drobną kosteczkę arbuza. Kolendrę i szczypiorek siekamy, dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, pieprz, chilli. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły.


Salsa z kuchni teksańsko-meksykańskiej (kuchnia tex-mex)

Potrzebujemy:

2 kolby grillowanej kukurydzy (same ziarna) lub kukurydzę z puszki
3 pomidory same ścianki
1 mała czerwona papryka
1 zielona
1 czerwona cebula
1 ogórek bez pestek ( same ścianki )

1 papryczka wędzona
1 pęczek posiekanej kolendry
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz
1 łyż. oliwy


Wszystko kroimy w drobna kosteczkę.
Dodajemy sok z limonki, sól, pieprz, oliwę, kolendrę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz