Po świątecznym obżarstwie czas na coś zdrowego i lekkiego, a więc ....
Sałatka z topinamburu z orzechami :
3 średnie bulwy topinamburu
2 gruszki
1 mała czarna rzodkiew
6 orzechów włoskich
1 łyżka uprażonego siemienia lnianego
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól himalajska
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Topinambur, gruszkę i rzodkiew obieramy i kroimy w grube słupki, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy siemię, orzechy, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i skrapiamy oliwą.
Pyszne :)
Twarożek inaczej :
250 g twarożku wiejskiego
3 łyżki śmietany lub mleka
2 obrane bulwy topinamburu
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
garść uprażonych orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Twarożek mieszamy ze śmietaną, dodajemy utarty na tarce jarzynowej topinambur, pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Posypujemy uprażonymi orzechami. Podajemy z chlebem razowym lub tostami francuskimi.
Moja rodzina uwielbia takie śniadania.
Witam, przepis bardzo fajny jednak do akcji brak banerka ;)
OdpowiedzUsuńZaakceptuje przepis jak tylko się pojawi.
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/orzech-na-widelcu