poniedziałek, 23 czerwca 2014

Rewelacyjna czerstwa buła

To jest rewelacyjny deser na lato z czerstwej bułki,  czereśni lub wiśni. Prosty i szybki do przygotowania. Podawać go możemy na tysiąc sposobów, zależy to tylko od naszej inwencji.
Ja przygotowałam to ciasto z czerstwych bułek, które zostały mi po przyjęciu urodzinowym.

Sposób przygotowania:

5 bułek lub więcej, zależy od formy do zapiekania jaką dysponujemy
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
1/2 kostki masła
1 kg wydrylowanych czereśni lub wiśni
płatki migdałów i cukier puder do posypania ciasta

Formę smarujemy masłem, bułki kroimy w centymetrowe kromki i układamy na dnie. Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy cukier waniliowy i mleko. Połową polewamy bułki, układamy czereśnie,przykrywamy resztą bułek i  wylewamy drugą połowę ,mleka z jajami. Posypujemy  płatkami migdałowymi i wiórkami masła.
Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika ( 180°C ) na ok. 45 min. aż ciasto się zrumieni.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem waniliowym lub lodami, bitą śmietaną, ajerkoniakiem ...............
Ciasto jest pyszne:) myślę, że zimą będzie pyszne na gorąco.

Smacznego.







1 komentarz:

  1. Mniam, uwielbiam takie zapiekanki :) Szczególnie na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń