Pyszne szparagi, które jemy na zimno, doskonałe na gorące dni, dodatek uniwersalny do śniadania, obiadu i kolacji.
Ja przygotowuję olbrzymie ilości, które wszyscy domownicy podjadają przez cały dzień. Sezon na nie trwa tak krótko,wiec warto spróbować.
Sposób przygotowania może być dowolny, według naszego smaku. Ja robię za każdym razem inaczej.
Potrzebujemy 1 kg obranych ugotowanych ( ok.10 minut) szparagów, które układamy w naczyniu szklanym lub porcelanowym, kiedy ostygną polewamy sosem.
Sos:
1/2 l zimnej wody, sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku,
3 łyżki oliwy i pęczek posiekanego szczypiorku.
Szparagi w sosie świetnie smakuja po 2, 3 godzinach, ale mogą być przygotowane dzień wcześniej.
To świetny patent na przyjęcia grillowe i zimne bufety.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz