wtorek, 25 czerwca 2013

Trochę orientalnie.....

Kuskus  z  cukinią  i  szafranem.

Potrzebujemy;

1 szklanka  kuskusu
1 1/4  bulionu  drobiowego
1/4  łyżeczki  kuminu
1/2  łyżeczki  szafranu
2  łyżeczki  masła
sól , pieprz
2  cukinie  pokrojone  w  kostkę
1  łyżka  oliwy
garść  natki  i  bazylii

  Przygotowanie:

Do  gorącego  bulionu  dodajemy:  szafran , kumin , masło i odstawiamy   na  15 min.

Na  patelni  przesmażamy  cukinię  na  oliwie,  solimy  do  smaku i przekładamy  do  dużej  miski. Wsypujemy  kuskus  i  zalewamy  gorącym  bulionem  , przykrywamy  folią   spożywcza  na  5  min.
Zdejmujemy  folię  mieszamy  widelcem  posypujemy  zieleniną  i  podajemy  do  mies   pieczonych  lub  grillowanych.

Sałatkę  możemy  przygotować  dzień  przed  podaniem.

                                                       Smakuje  wybornie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz