Większość moich znajomych nie kupuje cykorii mówiąc, że jest gorzka i źle smakuje. Ja chcę obronić bardzo zdrową cykorię i zapewnić, że smakuje wspaniale. Spróbujcie, a jestem pewna, że na stałe zagości na waszym stole.
Cykoria z pomarańczami :
3,4 kolby cykorii
1 pomarańcza
oliwa
sól
pieprz
płatki chilli
świeża kolendra lub natka, szczypiorek, mięta...
uprażone orzechy włoskie
strugane kawałki Parmezanu ( lub innego twardego sera )
Proces twórczy:
Cykorie myjemy, kroimy wzdłuż i wycinamy widoczny głąb (ja nie wycinam, bo lubię jej gorzkawy smak w połączeniu ze słodyczą pomarańczy) i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na dużym półmisku, dodajemy sól, pieprz, chilli i skrapiamy oliwą.
Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w plastry nad cykoria, żeby sok, który spływa podczas krojenia znalazł się w naszej sałatce. Układamy plastry na cykorii posypujemy solą, pieprzem, chilli, uprażonymi orzechami, posiekaną kolendrą, oliwą i parmezanem.
Wygląda cudnie i jeszcze lepiej smakuje. Można podawać z pieczonym kurczakiem, sznyclem, a nawet tylko z ciepłą bagietką. Cykorie możemy grillować, zapiekać, smażyć. Jest pyszna pod każdą postacią i bardzo zdrowa.
Smacznego.......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz