niedziela, 19 maja 2013

Cykoria .....

Większość moich znajomych nie kupuje cykorii mówiąc, że jest gorzka i źle smakuje. Ja chcę obronić bardzo zdrową cykorię i zapewnić, że smakuje wspaniale. Spróbujcie, a jestem pewna, że na stałe zagości na waszym stole.

Cykoria z pomarańczami :

3,4 kolby cykorii
1 pomarańcza
oliwa
sól
pieprz
płatki chilli
świeża kolendra lub natka, szczypiorek, mięta...
uprażone orzechy włoskie
strugane kawałki Parmezanu ( lub innego twardego sera )

Proces twórczy:

Cykorie myjemy, kroimy wzdłuż  i wycinamy widoczny głąb (ja nie wycinam, bo lubię jej gorzkawy smak w połączeniu ze słodyczą pomarańczy) i kroimy na 2 cm kawałki.  Układamy na dużym półmisku, dodajemy sól, pieprz, chilli i skrapiamy oliwą.

 Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w plastry nad cykoria, żeby sok, który spływa podczas krojenia znalazł się w naszej sałatce.  Układamy plastry  na cykorii posypujemy solą, pieprzem, chilli, uprażonymi orzechami, posiekaną kolendrą, oliwą i  parmezanem.
 Wygląda cudnie i jeszcze lepiej smakuje. Można podawać z pieczonym kurczakiem, sznyclem, a nawet tylko z ciepłą bagietką. Cykorie możemy grillować, zapiekać, smażyć.  Jest pyszna pod każdą postacią i  bardzo zdrowa.

                                                                      Smacznego.......


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz