Na zakupach namówiłam nowa adeptkę sztuki kulinarnej Lizkę na zakup kaszy kuskus i prosa, zamiast kaszy jęczmiennej mam nadzieję,że zamiana wpłynie inspirująco i zaoszczędzi sporo czasu w kuchni. Kuskus przygotowuje się 5 minut, a możliwości są nieograniczone, najlepiej pokazuje to marokańska kuchnia, gdzie podaje się go do wszystkiego na ciepło, zimno, słodko, pikantnie, z mięsem, warzywami, owocami....
Podstawowy przepis :
1 szkl. kuskusu
1 i 1/4 szkl. gorącej wody lub bulionu
Do miski wlewamy gotującą wodę. Wsypujemy kuskus, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą lub talerzem. Czekamy 5 minut, odkrywamy , mieszamy widelcem (nie łyżką, żeby się nie posklejał) i podajemy z sosem, mięsem, warzywami itd.
Kuskus z warzywami
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 garść natki lub szczypiorku
2 łyżki oliwy lub oleju
sól
pieprz
1/2 papryczki chilli
1 szklanka kuskusu
1 1/4 szklanki gorącej wody
1 ogórek
1 łyżka oliwy
ulubione zioła
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy sól, pieprz, paprykę,cukinię oraz pomidora. Mieszamy i wsypujemy kuskus. Wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut.
Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy widelcem. Dodajemy ogórka, pomidora, chilli, natkę i ulubione zioła. Mieszamy, polewamy oliwą i zajadamy z pieczonym kurczakiem lub dużą miską sałaty.
Smacznego. Mam nadzieje, że przekonasz Łukasza do tej szybkiej "kaszki".
W następnym wejściu będą pyszne sałatki z kuskusem i coś słodkiego :)
Pozdrawiam.
Namowa okazala sie strzalem w dziesiatke ! Zakup uwazam za bardzo udany! Kuskus smaczny i szybki w przygotowaniu! Rowniez goraaco polecam!
OdpowiedzUsuńPANI JOLU - DZIEKUJEMY! :)