środa, 29 maja 2013

Kuskus chilli coś nowego w kuchni Lizki :)

Na zakupach namówiłam nowa adeptkę sztuki kulinarnej Lizkę na zakup kaszy kuskus i  prosa, zamiast kaszy jęczmiennej mam nadzieję,że zamiana wpłynie inspirująco i zaoszczędzi sporo czasu w kuchni. Kuskus przygotowuje się 5 minut, a możliwości są nieograniczone, najlepiej pokazuje to marokańska kuchnia, gdzie podaje się go do wszystkiego na ciepło, zimno, słodko, pikantnie, z mięsem, warzywami, owocami....

Podstawowy przepis :

1 szkl. kuskusu
1 i 1/4  szkl. gorącej wody lub bulionu

Do miski wlewamy gotującą wodę. Wsypujemy kuskus, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą lub talerzem. Czekamy 5 minut, odkrywamy , mieszamy widelcem  (nie łyżką, żeby się nie posklejał) i podajemy z sosem, mięsem, warzywami itd.

Kuskus z warzywami

Składniki:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 garść natki lub szczypiorku
2 łyżki oliwy lub oleju
 sól
 pieprz
1/2  papryczki chilli
1 szklanka kuskusu
1 1/4 szklanki gorącej wody
1 ogórek
1 łyżka oliwy
 ulubione zioła

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy sól, pieprz, paprykę,cukinię oraz pomidora. Mieszamy i wsypujemy kuskus. Wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką i  odstawiamy na 5 minut.

 Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy widelcem. Dodajemy ogórka, pomidora, chilli, natkę i ulubione zioła. Mieszamy, polewamy oliwą i zajadamy z pieczonym kurczakiem lub dużą miską sałaty.

Smacznego. Mam nadzieje, że przekonasz Łukasza do tej szybkiej "kaszki".
W następnym wejściu będą pyszne sałatki z kuskusem i coś słodkiego :)

                                               Pozdrawiam.

1 komentarz:

  1. Namowa okazala sie strzalem w dziesiatke ! Zakup uwazam za bardzo udany! Kuskus smaczny i szybki w przygotowaniu! Rowniez goraaco polecam!
    PANI JOLU - DZIEKUJEMY! :)

    OdpowiedzUsuń