Marcysiu specjalnie dla Ciebie, przepis na:
Pyszne pulpeciki w kapuście.
Potrzebne produkty:
1/2 kg mielonego mięsa (ja robię z karkówki)
1 jajo
sól, pieprz, cukier, chilli, tymianek, słodka papryka
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
pęczek dymki
ocet jabłkowy
olej rzepakowy do smażenia
można też dodać 2 pomidory i
1 łyżkę mąki
Obróbka produktów:
Kapustę szatkujemy, dymkę ze szczypiorem kroimy w krążki, solimy i odstawiamy.
Mięso, jajo i przyprawy mieszamy dokładnie , wyrabiamy dłonią na jednolitą masę i formujemy małe kulki wielkości czereśni. Siekamy koperek i kroimy drobno pomidory.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, posypujemy pulpeciki mąką i smażymy. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, przesmażamy kapustę, podlewamy wodą i dodajemy pulpeciki. Następnie dodajemy do garnka pomidory.
Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy sól, cukier i ocet jabłkowy według smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z: bułeczką, ziemniakami lub łazankami, jak kto lubi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz