czwartek, 25 kwietnia 2013

Mało kosztuje, smakuje czyli kolacja dla........

 Nareszcie ciepło i kwitnąco, wychodzimy z domowych pieleszy na świeże powietrze i mamy ochotę na lekkie, kolorowe jedzenie. Ja uwielbiam przyjmować przyjaciół na tarasie pełnym kolorowo kwitnących kwiatów i ziół. Mogę siedzieć cały dzień w kuchni i wymyślać smaczne przekąski i dania, żeby później zaskoczyć swoich gości.
 Dziś pyszna kolacja. Dla tych, którzy nigdy nie piekli samodzielnie pieczywa, debiut może być trudniejszy, ale zachwycone miny gości wam to wynagrodzą. Spróbujcie warto!

Sałatka piętrowa  z gorącymi paluchami:

Do ciasta na paluchy potrzebujemy:

1/2 kg maki pszennej lub orkiszowej
1 paczkę drożdży suszonych 7g
1 szklankę ciepłego mleka
1 łyżeczkę cukru
1 łyżeczkę soli
3 łyżki oliwy
10 połówek suszonych pomidorów
1/2 szklanki tartego parmezanu lub dowolnego żółtego sera
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół: bazylia, tymianek, szczypiorek,
płatki chilli , papryka słodka, ostra, wędzona wg smaku

Zaczynamy  od ciasta, bo potrzeba nam na przygotowanie chwilę, ale ok. 2 godz. na rośnięcie i pieczenie.


 Do dużej miski przesiewamy przez sito mąkę, żeby paluchy były pulchne.
Sól, cukier, drożdże mieszamy i zakładamy  gumową rękawiczkę, aby łatwiej nam było wyrobić ciasto. Dolewamy ciepłe mleko, oliwę i mieszamy ręką. Ciasto nie może być sztywne, w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody. Wyrabiamy tak, żeby wszystkie składniki się połączyły. Dno miski posypujemy mąką lub płatkami owsianymi, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1/2 godziny. Zaglądamy i jeśli ciasto podwoiło swoją objętość zagniatamy ponownie przez chwilę, a jeśli nie to pozostawiamy na kolejne pół godziny.

 Po ponownym wyrobieniu ciasta dokładamy drobno pokrojone suszone pomidory, zioła, ser, paprykę i chilli. Piekarnik nastawiany na 200°C. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a z ciasta formujemy długie paluchy. Układamy pozostawiając odstępy i przykrywamy ściereczką na 20-30 minut. Smarujemy ciepłym mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Następnie posypujemy startym serem, sezamem, makiem, czarnuszką, co kto lubi i wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy ok.20 minut na rumiano. Wyjmujemy z piekarnika i układamy w koszyku.


W czasie, kiedy rośnie nam ciasto przygotowujemy sałatkę:

Składniki:

mieszanka sałat lub ulubiona sałata lodowa, roszponka, rukola....
250 g mini pomidorków
2 czerwone cebule
zielony ogórek
papryka czerwona, zielona, żółta
4 jaja na twardo
pęczek szczypiorku, koperku, bazylii

Sos:

1/2 słoika majonezu
3 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżki kaparów
1 papryczka chilli lub suszone płatki
sól, świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiając do smaku.

Do dużej szklanej misy układamy warstwami:

porwaną sałatę
cienko pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę
zielony ogórek pokrojony w plasterki
posiekany koperek
połówki pomidorków
liście bazylii
paseczki zielonej papryki
czerwoną cebulę w krążki
paseczki żółtej papryki
posiekane jaja na twardo
Następnie polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z gorącymi paluchami i kieliszkiem białego wina musującego z truskawką.


 Wasz czas spędzony w kuchni zostanie nagrodzony. Wszyscy będą się rozpływać nad prostotą i smakiem waszej kolacji. Oczywiście możecie zmodyfikować dodatki do paluchów. Ja za każdym razem dodaje co innego, w zależności czym w danej chwili dysponuję. Sałatka może mieć również inne dodatki.
Wszystko zależy od Waszej pomysłowości .
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz