Resztki świąteczne zniknęły z lodówki, a więc czas na wiosenne, lekkie menu. Siedzę przy stole, piję gorącą herbatę z imbirem i spoglądam przez okno. Lekko prószący śnieg nastraja mnie do zrobienia jakiejś zielonej sałatki.
Myślę, że sałatka z soczewicy spełni moje dzisiejsze oczekiwania kulinarne .
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy ugotowanej al dente w 3 szklankach osolonej wody
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 dymki lub szalotki
- 1 szklanka czerwonych winogron bez pestek
- 1 szklanka zielonych winogron
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
Sos:
- 1/3 szkl.oliwy
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- sól
- zmielony pieprz do smaku
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do tego przestudzoną soczewice oraz winogrona. Mieszamy, polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Świetnie będzie smakowała z pokrojoną ukośnie bagietką, polana oliwą, posypaną startym serem i zapieczona w piekarniku (180°C, około 10-15 minut). Do tego szklanka soku pomidorowego.
Smacznego.
Jeśli sałatka nie zadowoli waszego podniebienia w tą wiosenna śnieżycę, spróbujcie poprawić sobie humor szybką szarlotką owsianą.
Składniki na najszybszą szarlotkę dla Łakomczuchów:
-1 kg jabłek (pokroić w ósemki, wydrążyć gniazda)
Kruszonka:
-1 szklanka mąki ( może być z pełnego przemiału)
-1 szklanka płatków owsianych
-1/2 szklanki cukru brązowego lub kryształu
-1 łyżka cynamonu
-1 cukier waniliowy
-1 szczypta soli
-1/4 szklanki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką, możemy dodać orzechy i rodzynki.
Do naczynia żaroodpornego lub tortownicy wysmarowanej masłem wkładamy pokrojone jabłka, które posypujemy 3 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Mieszamy składniki. Możemy polać je sokiem z cytryny, jeśli jabłka są słodkie.
Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 40 min. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz