czwartek, 18 kwietnia 2013

Przedsmak grillowania.....

Uwielbiam przyjmować gości na tarasie serwując pyszne dania, które same się robią na grillu, no prawie same. Wieczorem wpadną do mnie znajomi na kolację  i jeśli pogoda nie sprawi psikusa, będziemy biesiadować na dworze,jednak jedzenie przygotuję w piekarniku.
Będzie pysznie.

Szybka kolacja  z piekarnika:

Potrzebujemy tyle ziemniaków ile jest osób, więc ja biorę:

 4 duże ziemniaki umyte pokrojone ze skora w ósemki
3 duże czerwone cebule w grube piórka
4 papryki kolorowe bez pestek w ósemki
4 białe kiełbaski lub plastry boczku surowego
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy
sól,pieprz, płatki chili

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i skrapiamy oliwą. Układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. godzinę, kilka razy przekładając, żeby wszystkie składniki były pięknie przyrumienione.

Podajemy z dużą misą zielonej salaty z sosem winegret i kieliszkiem białego wina.

                                                             Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz