czwartek, 18 kwietnia 2013

Stare ziemniaki w nowej odsłonie...

Teraz przez cały rok w sklepach możemy kupić młode ziemniaki z rożnych stron świata , ale czy smakowo dorównują naszym, chociażby starym, już trochę pomarszczonym ? Postanowiłam ratować honor naszego poczciwego starego ziemniaka.

Więc proponuję kopytka w nowej odsłonie, na pewno zachwyca Was smakiem:

Przepis dla 4 osób:

4 duże ziemniaki
oliwa
 białko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli

 Zielony sos :

500 g groszku mrożonego
5 cebulek ze szczypiorkiem lub 2 szalotki
4 plastry szynki długo dojrzewającej  lub boczku wędzonego (musza być cieniutkie)
1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego drobno startego sera

Piekarnik 180°C

Ziemniaki posmarować oliwą, nakłuć  widelcem, posolić, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika na 45 minut.Na druga blachę wyłożoną  papierem do pieczenia ułożyć plastry szynki , piec, aż będą chrupiące.

Podgrzewamy lekko oliwę, dokładamy drobno pokrojoną cebulkę. Dusimy na małym ogniu. Po około 10 minutach dodajemy przelany wcześniej zimną wodą groszek i dalej dusimy jeszcze około 5 minut.

Ziemniaki lekko studzimy, muszą być ciepłe. Kroimy wzdłuż, wybieramy miąższ łyżką, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem, żeby nie było grudek. Dodajemy białko, 1/2 szklanki mąki, proszek, parmezan i szybko zagnieść. Podsypujemy  mąką,dzielimy na dwie części i formujemy dwie długie kiełbaski.

W dużym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem soli.  Wałeczki ciasta kroimy nożem na 2 cm kluseczki. Na każdym widelcem, robimy płytkie rowki (żeby na kluski nabierać więcej sosu) i delikatnie wkładamy do wrzącej wody.  Gotujemy chwilę, jak wypłyną na powierzchnie wyławiamy łyżką cedzakową , przekładamy na patelnię z groszkiem i mieszamy. Możemy dodać łyżkę masła.

  Posypujemy gałką muszkatołową , mieszamy, nakładamy na talerze dekorując posiekaną zieleniną i plastrami chrupiącej szynki.

Te kopytka  smakują z rożnymi dodatkami o rożnych porach roku :

Wiosną z przesmażonymi na oliwie z czosnkiem, ziołami i młodą cukinia lub grillowanymi szparagami.
Latem z usmażonymi na chrupiąco listkami szałwii.
Jesienią z uduszonymi w pomidorach warzywami i dużą ilością świeżych ziół.
A zimą  z gęstym pachnącym suszonymi grzybami gulaszem z dzika.

Smacznego i dobrej zabawy ze smakami w kuchni...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz