piątek, 12 kwietnia 2013

Dziś chciałam wiosennie, ale.....

No cóż miało być wiosennie, jednak pogoda ostudziła moje zapędy, więc pomyślałam o daniu jednogarnkowym, które syci i rozgrzewa. Idealne w chłodne dni, gdy leniuchujemy pod kocykiem.

Składniki :

250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona lub żółta papryka
3 ziemniaki
200 g pieczarek
1 mała puszka kukurydzy lub fasolki czerwonej
1 puszka pomidorów w zalewie
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
pieprz
sól
chilli
papryka słodka i ostra
kminek
oregano
2 garście makaronu łazanki, muszelki lub jakiegoś innego
4 - 6 szklanek wody
2,3 łyżki oleju

Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oleju, Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, zgnieciony czosnek,sól, pieprz. Smażmy chwile i dodajemy pokrojone pieczarki. Znów chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną  w kostkę paprykę i utarte na grubej tarce: marchew, pietruszkę, seler. Mieszamy energicznie.


Następnie dodajemy po kawałku mielone mięso. Wszystko smażymy, dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki gorącej wody. Następnie solimy do smaku i przykrywamy pokrywką, żeby się zagotowało.


Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wolno pod przykryciem (ok.20 min). Następnie dodajemy odsączoną fasolę lub kukurydzę i pokrojone pomidory w zalewie.Gotujemy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku, w razie potrzeby dolewamy wody.


Na koniec dodajemy makaron i gotujemy al dente. Posypujemy świeżą bazylią i natką ( można podawać z odrobiną kwaśnej śmietany).

                                      Smacznego, oby do wiosny......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz