Ulubione klopsiki z mozzarellą mojej wnuczki Marceliny.
Potrzebne produkty:
1/2 kg mielonego mięsa (ja używam piersi z kurczaka)
1/4 szklanki bułki tartej
2 jaja
1 łyżka mleka lub wody
1/2 szklanki drobno posiekanej natki
1 łyżka keczupu
3/4 szklanki drobno utartego parmezanu lub ulubionego sera długo dojrzewającego
2 puszki obranych pomidorów w zalewie
15 -20 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie kulek z sera mozzarella
1/2 szklanki liści bazylii
1 paczka ulubionego makaronu (ja wybieram muszelki)
sól
pieprz
tymianek
wędzona mielona papryka
płatki chilli
pieprz
tymianek
wędzona mielona papryka
płatki chilli
olej rzepakowy do smażenia
oliwa i parmezan według uznania
Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wyjąc z lodówki na min. godzinę przed przygotowaniem.
Do dużej miski wsypujemy bułkę tartą, wbijamy 2 jaja, wlewamy łyżkę mleka i łyżkę keczupu . Następnie wrzucamy posiekaną natkę, tarty ser, sól, pieprz, tymianek, wędzoną paprykę, płatki chilli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą lub widelcem.
Dokładamy porwane kawałki mielonego mięsa i szybko mieszamy. Nie wyrabiamy ręką tylko widelcem. Rozgrzewamy patelnię z olejem,z mięsa formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rumiano. Układamy na ręczniku papierowym.
Do dużego rondla wlewamy pomidory w zalewie, uprzednio pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut i doprawiamy do smaku. Następnie dokładamy usmażone klopsiki i pomidorki koktajlowe. Gotujemy wolno przez kolejne 10 minut.W tym czasie czasie gotujemy ulubiony makaron al dente. Przekładamy do rondla z klopsikami, delikatnie mieszamy i dodajemy kulki mozzarelli i porwane liście bazylii. Polewamy odrobina dobrej oliwy dla smaku i posypujemy utartym parmezanem.
Podajemy np. z dużą miską zielonej sałaty, posypaną szczypiorkiem i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, polaną sosem z oliwy, sokiem z cytryny, musztardą i modem. Do picia domowa lemoniada cytrynowa. Przygotowane szybko, a ile radości przy wspólnym stole.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz